Ezelen – Eenvoudig maar super leuk kaartspel waarbij snelheid van belang is!

Ezelen is een traditioneel en bekend kaartspel dat in veel culturen wordt gespeeld. Hoewel het verschillende namen heeft in verschillende landen, blijft het basisconcept van het spel hetzelfde: het doel van het spel is om vier kaarten van dezelfde soort te verzamelen en vervolgens je tegenstanders te snel af te zijn om een aangewezen voorwerp te grijpen of om de duim op de tafel te zetten.

Het Ezelen Spel 

Ezelen wordt meestal gespeeld met drie of meer spelers en een standaard kaartspel van 52 kaarten. Een voorwerp zoals een lepel, pen, of zelfs een kleine ezel kan in het midden van de tafel worden geplaatst, met het aantal spelers – 1. Dus als je met 4 personen speelt, leg je 3 voorwerpen neer. 

Mocht je graag “ezelen’ spelen, dan kun je ook overwegen een officieel kaartenspel te kopen. Je vindt deze onderaan in dit artikel.

De Regels

  1. Sorteren: Haal de benodigde spelkaarten uit het speelkaarten bundel. Het is van belang dat je setjes van 4 gelijke kaarten maakt per deelnemende speler. Speel je met vier man? Dan neem je 16 kaarten. Vaak worden 4 setjes van 4 gemaakt uit boer, vrouw, heren & aas. 

  2. Kaarten Verdelen: Elke speler krijgt na het schudden vier kaarten.

  3. De Beurt: Spelers kijken naar hun kaarten en proberen vier kaarten van dezelfde rang te krijgen door één kaart door te geven aan de speler aan hun linker- en een kaart te ontvangen van de speler aan hun rechterkant.

  4. Een Set Maken: Wanneer een speler vier kaarten van dezelfde rang heeft, probeert hij of zij discreet een van de voorwerpen vanuit het midden van de tafel te grijpen.

  5. Grijpen of Duim zetten: Zodra een speler een voorwerp grijpt, mogen de andere spelers ook proberen een voorwerp te grijpen. Degene die als laatste overblijft zonder voorwerp, krijgt een letter van het woord “ezel.” Gaat het een keer mis? Dan ontvang je dus de letter “e”. De daaropvolgende keer ontvang je de “z”, enzovoort. 

    Indien je geen voorwerpen hebt, dan kun je ook afspreken om de duim op de tafelrand  te zetten. Je moet in dit geval goed je medespelers in de gaten houden. Je kunt het immers ook heel sneaky doen! De gene die als laatst de duim op de tafel zet heeft de beurt verloren.

  6. Einde van het Spel: Het spel gaat door totdat iemand alle letters van het woord “ezel” heeft, en die persoon is dan de “ezel” van het spel. Deze speler verliest, en de andere spelers zijn de winnaars.

Strategie en Vaardigheden

Hoewel Ezelen een eenvoudig spel lijkt, zijn er strategische elementen. Spelers moeten goed opletten op de acties van anderen en snel reageren wanneer iemand een voorwerp grijpt. De vaardigheid om discreet te zijn bij het verzamelen van een set en het grijpen van een voorwerp is essentieel. Sommige spelers ontwikkelen ook strategieën om hun tegenstanders af te leiden.

Conclusie

Ezelen is een opwindend kaartspel dat zowel kinderen als volwassenen aanspreekt. Het combineert elementen van snelheid, observatie, strategie, en zelfs een beetje humor. Hoewel het eenvoudig te leren is, blijft het spel uitdagend en leuk, waardoor het een populaire keuze is voor familie- en vriendenbijeenkomsten. De mix van traditionele kaartspelmechanica met fysieke actie maakt Ezelen tot een uniek en boeiend spel dat generaties blijft vermaken.

Wat je nodig bent

Speelkaarten set

Je bent eigenlijk niet meer nodig dan een standaard speelkaartenset! Dit speelkaartenset kun je ook nog eens voor andere spelletjes gebruiken, denk aan pesten of poker.

Ezelen kaartspel

Voor de echte ezel-spel fanatici! Met grappige dierenkaarten en echte ezels om naar te grijpen!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ad blocker gedetecteerd

We maken gebruik van affiliate links naar Bol.com. Deze links worden niet getoond bij het gebruik van een Adblocker. Zet de Adblocker s.v.p. uit om de buttons naar Bol zichtbaar te maken en browsen op onze website voort te zetten. 

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
bordspellenwereld
Logo