Alles wat je moet weten over Risk en spelvarianten

Risk is een klassiek strategisch bordspel waarin de spelers trachten wereldheerschappij te verkrijgen door territoria te veroveren en hun tegenstanders uit te schakelen. Dit is de essentie van het spel:

  1. Doel: Het hoofddoel van Risk is het veroveren van alle territoria op het bord en het uitschakelen van alle tegenstanders.
  2. Bord en Stukken: Het spelbord toont een kaart van de wereld, verdeeld in zes continenten en 42 territoria. Spelers gebruiken gekleurde legers (kleine plastic figuurtjes) om hun aanwezigheid in deze territoria aan te geven.
  3. Begin van het Spel: Aan het begin van het spel worden de territoria willekeurig verdeeld onder de spelers. Elke speler plaatst één of meerdere legers op hun toegewezen territoria.
  4. Spelverloop: Spelers kunnen hun legers verplaatsen en vijandige territoria aanvallen in hun beurt. Aanvallen worden beslist door het gooien van dobbelstenen, waarbij zowel de aanvaller als de verdediger dobbelstenen werpt en de resultaten vergelijkt.
  5. Versterking: Aan het begin van elke beurt krijgt een speler extra legers op basis van het aantal territoria dat ze beheersen, eventuele complete continenten die ze controleren en bepaalde verzamelde kaarten.
  6. Kaarten: Na het veroveren van een territorium in een beurt, ontvangt een speler een territoriumkaart. Drie van deze kaarten kunnen, mits ze de juiste combinatie vormen, later in het spel worden ingeruild voor extra legers.
  7. Strategie: Terwijl geluk (voornamelijk bij het dobbelen) een rol speelt in Risk, vereist het spel ook strategie. Spelers moeten beslissen welke territoria en continenten ze willen verdedigen of veroveren, hoe hun legers te verdelen en wanneer (en hoe agressief) ze moeten aanvallen.
  8. Einde van het Spel: Het spel eindigt wanneer één speler alle territoria beheerst, waardoor die speler de winnaar wordt en wereldheerschappij verkrijgt.

Risk kan uren duren en vereist zowel strategische planning als een beetje geluk. Er zijn ook tal van varianten en uitbreidingssets beschikbaar die extra regels en nuances toevoegen aan het basisspel.

Spelers aantal risk

Het klassieke Risk bordspel kan gespeeld worden met 2 tot 5 spelers. Echter, als er met slechts twee spelers wordt gespeeld, is er meestal een variant waarbij “neutrale” legers worden gebruikt om het speelveld meer gebalanceerd te maken, aangezien Risk traditioneel gezien meer geschikt is voor een groter aantal spelers.

Er zijn ook vele verschillende versies en uitbreidingen van Risk beschikbaar die mogelijk afwijkende spelersaantallen kunnen hebben. Als je een specifieke versie of uitbreiding in gedachten hebt, is het altijd een goed idee om de regels of de doos te raadplegen om te zien met hoeveel spelers die specifieke versie gespeeld kan worden.

Risk bordspel varianten

1. Risk Original Bordspel

Dit klassieke spel bevat een speelbord, legers die bestaan uit 40 infanterie, 12 cavalerie en 8 artillerie speelstukken voor elke speler, 56 RISK kaarten, een kartonnen doos, vijf dobbelstenen en vijf kartonnen legerkisten, vergezeld van de bijbehorende spelregels. Het spel is geschikt voor spelers vanaf 10 jaar en kan worden gespeeld met 2 tot 8 spelers. De gemiddelde speeltijd is ongeveer 2 uur.

risk original

2. Risk Junior

Risk Junior neemt kinderen mee op een avontuurlijke zoektocht naar schatten op volle zee en dient als een introductie tot het iconische Risk merk. Het spel, versierd met kleurrijke piratenillustraties, is eenvoudig te begrijpen. Spelers verplaatsen bootvormige pionnen over het bord, op jacht naar verborgen schatten, terwijl ze proberen de controle over eilanden te verkrijgen om de meeste buit te verzamelen en te winnen. Een pluspunt is dat kinderen niet hoeven te kunnen lezen om het te spelen. Het spel bevat een speelbord, vier scheepspionnen, twee dobbelstenen, 32 piratenfiches verdeeld over vier kleuren, twaalf schatten en de spelregels. Het is bedoeld voor 2 tot 4 spelers vanaf 5 jaar en de speeltijd is meestal korter dan 30 minuten. 

risk junior

3. Risk Lord Of The Rings

Ben je een LOTR fan? Dan is deze spelvariant zeker iets voor jou! Het klassieke Risk spel is omgetoverd tot de wereld van Middle Earth! Bekijk de beschikbaarheid (helaas is het spel soms slecht leverbaar).

risk lord of the rings

4. Risk Star Wars

Ook speelt Risk in op de Star Wars fans onder ons! Wie zal er winnen? Het galactische Keizerrijk of de Rebellen? 

Risk spelregels

De spelregels van risk verschillen per spelvariant. Je vindt de spelregels in de verpakking van het spel. Mocht je deze niet meer ter beschikking hebben, dan kun je de risk original spelregels raadplegen. 

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ad blocker gedetecteerd

We maken gebruik van affiliate links naar Bol.com. Deze links worden niet getoond bij het gebruik van een Adblocker. Zet de Adblocker s.v.p. uit om de buttons naar Bol zichtbaar te maken en browsen op onze website voort te zetten. 

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
bordspellenwereld
Logo