Hoe word je beter in het uitleggen van bordspellen?

Het is soms best lastig om iemand een bordspel uit te leggen. Voor jezelf klinkt het als een heldere en simpele uitleg, maar is dit wel zo? Bekijk hieronder een aantal tips om ervoor te zorgen dat je het bordspel zo goed mogelijk kunt uitleggen.

Verwijder alle afleidingen

Er is niks zo vervelend als wanneer je iets probeert uit te leggen en andere spelers zijn steeds afgeleid. Het is vervelend voor degenen die het uitleggen en de andere spelers als iemand moet blijven vragen wat de regels zijn omdat degene steeds op z’n telefoon kijkt tijdens de uitleg. 

Alles kan die ’telefoon’ zijn. De hond die om aandacht vraagt, de televisie  of zelfs de snacks op tafel. Zorg voordat je de uitleg gaat doen dan ook dat alle afleiders van de tafel af worden gehaald. Check daarnaast of er verder nog afleiders in de kamer aanwezig zijn en verwijder ze.

Begin met het uitleggen van het doel van het spel

Dit is eenvoudig: de spelers moeten weten waarom ze keuzes maken binnen het spel. Ieder spel heeft een algemeen doel, iets waar iedere speler naar moet streven. Bij het uitleggen wordt er vaak tot in diepe dieptes ingegaan op wat je precies moet doen, maar om dit zo goed mogelijk te begrijpen moet je weten waarom je de dingen moet doen. Wanneer je nieuwe concepten binnen het spel uitlegt is het belangrijk om terug te blijven grijpen op de link met het doel.

Voor veel spellen kan het doel behoorlijk eenvoudig en duidelijk zijn. Veel spellen hebben in feite zoveel keuzes, zo veel verscheidenheid en zo vele strategieën dat je het doel nog wel eens uit het oog verliest.

Leg eerst de hoofdlijn uit, daarna de details

Het belangrijkste bij het uitleggen van een bordspel is de relevantie. Het spel in een bepaalde volgorde uitleggen is van groot belang. Als spelers irrelevantie informatie krijgen, blijft het niet hangen. Het zal ze verwarren en frustreren doordat ze het niet gaan begrijpen. Begin met de belangrijkste regels en ga langzaam richting de minder belangrijke regels.

Stel vragen om te checken of alles begrepen wordt

Het is van groot belang om de medespelers te vragen of ze alles begrijpen. Het is beter om de basis 10x uit te leggen in plaats van bij de details aan te komen en erachter komen dat de hoofdlijn niet duidelijk is. Soms zijn mensen wat terughoudend wanneer ze iets niet begrijpen. Het is daarom raadzaam om het goed te verifiëren. 

Geef duidelijke voorbeelden

Hoe goed je ook bent in het uitleggen van iets, het gebruik van voorbeelden maakt het leven altijd een stuk gemakkelijker. Niet vertellen maar laten zien is het beste als je het uitlegt. Het is simpel voor de meeste spellen. Je hoeft niet gelijk een heel spel op te stellen, je maakt gebruik van de bepaalde onderdelen die je voor de uitleg van het betreffende deel nodig hebt.

Geef alleen strategisch advies indien gevraagd

Dit is in meerdere mate relevant wanneer je het spel feitelijk aan het spelen bent met mensen die dit voor de eerste keer doen. Het is echter alsnog relevant voor het onderwerp van het leren van de nieuwe spelers. 

Het is belangrijk dat het leren van het spel en het leren van de strategie twee verschillende dingen zijn. Het eerste laat zien hoe je het spel speelt het tweede hoe je het spel op een goede manier speelt. Strategie is niet iets wat je iemand verplicht moet aanleren maar slechts wanneer iemand daarom vraagt. Zeker in het begin is het het belangrijkste dat het spel op de juiste wijze wordt uitgevoerd.

Bekijk een video

Ik geloof er heilig in dat spellen makkelijk te begrijpen zijn wanneer iemand ze in persoon uitlegt. Het is handig om een spel mee te leren in je eentje.

Sommige mensen zijn gewoon niet handig in het uitleggen van bepaalde zaken. Het is in een video lastig om vragen te stellen. Dit maakt het dan ook juist handig om een video te vinden op youtube. Het beste is om een video of uitleg te combineren met het fysiek hebben van het bordspel. 

Heb je zin gekregen om bordspellen te gaan uitleggen? Check hier om de lijst met Catan of Monopoly bordspellen te vinden.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ad blocker gedetecteerd

We maken gebruik van affiliate links naar Bol.com. Deze links worden niet getoond bij het gebruik van een Adblocker. Zet de Adblocker s.v.p. uit om de buttons naar Bol zichtbaar te maken en browsen op onze website voort te zetten. 

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
bordspellenwereld
Logo