Beer pong is een populair drinkspel dat vaak gespeeld wordt op feestjes, vooral onder studenten en jongvolwassenen. Het wordt gespeeld met een tafel, pingpongballen en plastic bekers gevuld met bier.
De typische opstelling bestaat uit twee teams die aan tegenovergestelde kanten van een tafel staan, met een piramide van zes of tien bekers gevuld met bier aan elk uiteinde van de tafel. De bekers zijn meestal gerangschikt in een driehoeksvorm.
Het doel van het spel is om een pingpongbal in een van de bekers van de tegenstander te gooien of stuiteren. Als dit lukt, moet de tegenstander de beker met bier leegdrinken. De beker wordt vervolgens uit het spel verwijderd. Het team dat als eerste alle bekers van de tegenstander heeft geëlimineerd, wint het spel.
Er zijn veel variaties op de regels, en ze kunnen van plaats tot plaats verschillen. Sommige mensen voegen extra regels toe, zoals ’twee en uit’ waarbij het team een beurt overslaat als ze twee keer achter elkaar missen, of ‘opwarming’ waarbij spelers voor de start van het spel een paar oefenworpen mogen maken.
Het is belangrijk op te merken dat beer pong een spel is dat verantwoord moet worden gespeeld. Het bevordert het drinken van alcohol, dus het is aan de spelers om hun grenzen te kennen en verantwoordelijk te handelen. Het spel wordt doorgaans alleen gespeeld door personen die de wettelijke drinkleeftijd hebben bereikt in hun land of regio.
Wat je nodig bent
Beer pong set (blue red met ballen)
Veel ben je niet nodig voor beer pong! Ben je van plan om vaak te spelen? Schaf dan een beer pong set aan.
Spelregels beer pong
De spelregels van beer pong kunnen variëren afhankelijk van waar je speelt en met wie je speelt. Er is geen officiële, gestandaardiseerde set regels, maar hier zijn enkele van de meest voorkomende regels en richtlijnen.
Opzet
-
- Teams: Het spel wordt meestal gespeeld met twee teams van een of twee spelers. Meer spelers is mogelijk, maar maakt het minder spannend!
-
- Bekers: Aan elk uiteinde van een lange tafel worden plastic bekers in een driehoekige vorm geplaatst, meestal in rijen van 1, 2, 3 en 4, waardoor er 10 bekers per kant ontstaan.
-
- Vullen met bier of andere drank: De bekers worden gevuld met een laagje drank. Als je gewoon het spel wilt proberen, kun je ook fris gebruiken.
Spelverloop
-
- Beurt: Teams gooien om de beurt een pingpongbal, waarbij ze proberen een van de bekers van de tegenstander te raken. Je leunt hierbij niet over de tafel.
-
- Raak: Als een bal in een beker belandt, wordt die beker verwijderd, en moet de tegenstander de inhoud van die beker drinken.
-
- Re-Racks: Sommige spelregels staan een of twee keer ‘re-racken’ toe, wat betekent dat de overgebleven bekers opnieuw mogen worden geordend in een bepaalde vorm (zoals een rechte lijn of een kleinere driehoek).
-
- Stuiteren: Als een speler de bal laat stuiteren en deze in een beker gaat, kunnen sommige regels vereisen dat er twee bekers worden gedronken. Echter, als de bal stuitert, mag de tegenstander proberen de bal weg te slaan.
Winnen
-
- Het spel gaat door totdat een team alle bekers van de tegenstander heeft geraakt. Dat team wint het spel.
-
- In sommige varianten mag het verliezende team een laatste worp doen om de overwinning van het andere team te betwisten, een “redemption shot”.
Tips en aanbevelingen
-
- Fair play is belangrijk in beer pong, dus geen storende of oneerlijke tactieken.
-
- Omdat het spel het drinken van alcohol betreft, is het belangrijk om het verantwoordelijk te spelen. Ken je grenzen en zorg ervoor dat alle spelers de wettelijke leeftijd hebben om te drinken in jouw jurisdictie.
- Zorg dat je een kommetje water hebt staan om de balletjes af te spoelen.
Dit zijn de basisregels, maar het is heel gebruikelijk dat vriendengroepen of bepaalde plaatsen hun eigen variaties en extra regels hebben. Het kan nuttig zijn om de regels vooraf te bespreken voordat je begint met spelen.
Oorsprong beer pong
De oorsprong van beer pong is enigszins onduidelijk en verschillende theorieën bestaan over waar en wanneer het spel voor het eerst werd gespeeld.
Een veel voorkomende overtuiging is dat het spel zijn wortels heeft in de tafeltenniscultuur van Amerikaanse universiteiten tijdens de jaren ’50 en ’60. Het begon als een variant van pingpong waarbij bier werd toegevoegd aan de mix, en spelers zouden proberen de bal in bekers bier van de tegenstander te slaan. Daarbij was het de bedoeling dat de tegenstander het bier zou drinken uit elke beker waar de bal in landde.
De naam “beer pong” werd oorspronkelijk gebruikt voor een spel waarbij daadwerkelijk pingpongrackets werden gebruikt, en het spel evolueerde in de loop der tijd naar de versie die we vandaag kennen, waarbij rackets niet meer nodig zijn.
Er zijn ook claims van verschillende universiteiten en studentenverenigingen in de Verenigde Staten die beweren de eersten te zijn die het spel hebben gespeeld, maar er is geen definitief bewijs om één specifieke oorsprong te ondersteunen.
Wat wel duidelijk is, is dat beer pong zich heeft verspreid vanuit de Amerikaanse universiteitscultuur en inmiddels een populair tijdverdrijf is op feesten en bijeenkomsten over de hele wereld.