Vorm je imperium in ‘Kolonisten van Catan’: Onverslaanbare tactieken en meer in deze gids!

Het bordspel “Catan”, vroeger bekend als “De Kolonisten van Catan”, is een strategisch spel waarin het hoofddoel is om dominantie te verkrijgen over het eiland Catan. Dit wordt bereikt door het verzamelen en ruilen van grondstoffen zoals hout, graan, erts, baksteen en wol, waarmee je wegen, nederzettingen en steden kunt bouwen.

Het uiteindelijke doel is om een bepaald aantal overwinningspunten te behalen voordat je tegenstanders dit doen. Overwinningspunten worden verdiend door het bouwen van structuren, het verkrijgen van bepaalde ontwikkelingskaarten, en het bereiken van andere specifieke doelen, afhankelijk van het scenario en de variant van het spel dat je speelt.

Door strategisch te bouwen en slim te onderhandelen met andere spelers, kun je je positie op het bord versterken en je kansen om te winnen vergroten. Het spel combineert elementen van strategie, onderhandeling en kans, wat het een boeiende en uitdagende ervaring maakt voor veel verschillende soorten spelers.

Spelgang

De opzet omvat het willekeurig plaatsen van grote zeshoekige tegels (elk met een grondstof of de woestijn) in een honingraatvorm en het omringen ervan met watertegels, waarvan sommige handelshavens bevatten. Nummerschijven, die overeenkomen met de worpen van de dobbelstenen (er worden twee zeszijdige dobbelstenen gebruikt), worden op elke grondstoftegel geplaatst. Elke speler krijgt twee nederzettingen (denk aan: huizen) en wegen (stokken) die vervolgens op kruispunten en grenzen van de grondstoftegels worden geplaatst. Spelers verzamelen een hand vol grondstofkaarten gebaseerd op de zeshoekige tegels waaraan hun laatst geplaatste huis grenst. Een struikroverpion wordt op de woestijntegel geplaatst.

Een beurt bestaat mogelijk uit het spelen van een ontwikkelingskaart, het gooien van de dobbelstenen, iedereen (misschien) grondstofkaarten verzamelen op basis van de worp en de positie van de huizen (of geüpgradede steden – denk aan: hotels) tenzij er een 7 wordt gegooid, het inruilen van grondstofkaarten (indien mogelijk en gewenst) voor verbeteringen, het ruilen van kaarten in een haven, en het ruilen van grondstofkaarten met andere spelers. Als er een 7 wordt gegooid, verplaatst de actieve speler de struikrover naar een nieuwe zeshoekige tegel en steelt grondstofkaarten van andere spelers die structuren hebben gebouwd grenzend aan die tegel.

Punten worden verzameld door het bouwen van nederzettingen en steden, het hebben van de langste weg en het grootste leger (van sommige ontwikkelingskaarten), en het verzamelen van bepaalde ontwikkelingskaarten die eenvoudig overwinningspunten toekennen. Wanneer een speler 10 punten heeft verzameld (waarvan sommige geheim kunnen zijn), kondigt hij zijn totaal aan en claimt de overwinning.

Catan aantal spelers

Het standaard basisspel van “Catan” is ontworpen voor 3 tot 4 spelers. Er zijn echter uitbreidingen beschikbaar die het mogelijk maken om het spel met 5 of 6 spelers te spelen. Deze uitbreidingen voegen extra speelstukken en tegels toe om het speelbord groter te maken en zo meer spelers te kunnen accommoderen. Als je met een andere hoeveelheid spelers wilt spelen dan de standaard 3 tot 4, zul je dus waarschijnlijk een van deze uitbreidingen moeten aanschaffen.

Spelvarianten

Bekende bordspellen vinden? Bekijk deze enorme lijst met verschillende bekende bordspellen. Van de bekende kolonisten van catan tot aan veel rummikub. Van 30 seconds tot aan monopoly, er is voor ieder wat wils.

1. Catan basisspel

Het Catan basisspel is de nieuwste editie van het bekende handelsspel. Dit spel is te spelen met 3-4 personen en een leuke instapper als je wilt kennismaken met Catan!

2. Kolonisten van Catan: zeevaarders

“Kolonisten van Catan: Zeevaarders” is een uitbreiding voor het bordspel “Catan” (voorheen bekend als “De Kolonisten van Catan”)

“Zeevaarders” breidt de wereld van Catan uit door de spelers in staat te stellen de zeeën te bevaren en nieuwe eilanden te ontdekken, wat leidt tot meer strategische overwegingen en speelopties. Het verhoogt de interactie en de variëteit van het spel, waardoor het een populaire keuze is voor fans van het basisspel die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging.

Om “Kolonisten van Catan: Zeevaarders” te spelen, moet je over het basisspel van Catan beschikken, omdat de uitbreiding bouwt op de fundamentele regels en componenten van het originele spel.

3. Catan Junior

“Catan Junior” is een vereenvoudigde versie van het klassieke bordspel “Catan”, ontworpen voor jongere spelers vanaf 6 jaar oud. Het doel van het spel blijft het verzamelen en ruilen van grondstoffen om bouwprojecten te voltooien, maar de regels en het ontwerp zijn vereenvoudigd om een jonger publiek aan te spreken.

In “Catan Junior” spelen de kinderen als piraten die forten en schuilplaatsen bouwen op verschillende eilanden. Ze verzamelen grondstoffen zoals hout, geiten, melasse en zwaarden, en ruilen deze om hun piratennederzettingen te bouwen. Er is ook een spookpiraat die vergelijkbaar werkt met de struikrover in het basisspel van Catan.

Het spel behoudt de kernprincipes van onderhandeling, strategie en grondstoffenbeheer, maar presenteert deze op een meer toegankelijke en kindvriendelijke manier. De vereenvoudigde regels en het aantrekkelijke piratenthema maken “Catan Junior” een uitstekende keuze voor jonge kinderen die nieuw zijn in de wereld van bordspellen, en het biedt een leuke en educatieve introductie tot de basismechanismen van Catan.

4. 5 en 6 spelers uitbreiding

Uitbreidingsset om Catan met 5 en 6 spelers te kunnen spelen. Om deze set te kunnen gebruiken is ’n exemplaar van het basisspel vereist. Met vernieuwde speelstukjes en artwork voor nog veel meer spelbeleving!

Het spel bevat speelstukken in de kleuren groen en bruin, land- en watertegels om ’t speelveld groter te maken, een volledige set getallenfiches en de extra bouwkostenkaarten.

5. Catan Steden & Ridders

“Catan: Steden & Ridders” is een uitbreiding voor het basisspel van “Catan” die het spel verrijkt met nieuwe niveaus van complexiteit en strategie. In deze uitbreiding worden de spelers niet alleen uitgedaagd om het eiland te verkennen en koloniseren, maar ook om hun steden te verdedigen tegen binnenvallende barbaren.

Enkele belangrijke kenmerken van “Steden & Ridders” zijn:

 • Stadsontwikkeling: Spelers kunnen hun steden verbeteren door te investeren in drie verschillende gebieden: Handel, Politiek en Wetenschap. Dit biedt nieuwe mogelijkheden en bonussen.
 • Ridders en Barbaren: Spelers kunnen ridders werven en activeren om hun steden te beschermen tegen barbaren, die regelmatig het eiland aanvallen. Ridders kunnen ook worden gebruikt om andere spelers te beïnvloeden.
 • Nieuwe Grondstoffen: Er worden nieuwe grondstoffen geïntroduceerd, zoals munten, die worden gebruikt om stadsverbeteringen en ridders te bekostigen.
 • Complexere Interacties: De toevoeging van ridders, stadsverbeteringen en barbaren voegt een nieuwe laag van strategie en planning toe, waardoor het spel een diepere en meer uitdagende ervaring wordt.

“Catan: Steden & Ridders” transformeert de basis van Catan in een meer betrokken en strategisch spel, geschikt voor ervaren spelers die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging. De toevoeging van de stadsontwikkeling, verdediging tegen barbaren en de mogelijkheid om ridders te gebruiken, creëert nieuwe paden naar de overwinning en verfrist de klassieke Catan-ervaring. Het basisspel van Catan is vereist om deze uitbreiding te spelen.

6. Catan Reiseditie

De Catan reiseditie is een compacte en draagbare versie van het klassieke bordspel “Catan.” Het is speciaal ontworpen voor onderweg en is ideaal voor vakanties, reizen, of momenten waarop ruimte beperkt is.

Hoewel de reiseditie de kernmechanismen en regels van het originele Catan-spel behoudt, bevat het een aantal aanpassingen om het meer draagbaar te maken:

 • Compact Ontwerp: Alle componenten zijn ontworpen om in een kleinere, reisvriendelijke doos te passen.
 • Vaste Tegels: Om te voorkomen dat stukken tijdens het reizen verloren gaan of verschuiven, kunnen de zeshoekige tegels stevig aan het bord worden bevestigd.
 • Kleinere Componenten: De kaarten, speelstukken en andere onderdelen zijn verkleind om de draagbaarheid te verbeteren, maar behouden nog steeds de essentiële kenmerken van het spel.
 • Makkelijk Op te Zetten: De reiseditie is ontworpen voor een snelle en gemakkelijke opstelling, zodat je overal kunt spelen, of je nu in een hotel, vliegtuig of trein bent.

De Catan reiseditie biedt de bekende Catan-ervaring in een formaat dat gemakkelijk mee te nemen is. Hoewel het wellicht niet alle kenmerken en de esthetische aantrekkingskracht van de volledige versie heeft, behoudt het de essentie van het spel en maakt het mogelijk om je favoriete spel te spelen, waar je ook bent.

7. Kooplieden en Barbaren

De derde grote uitbreiding op De Kolonisten van Catan. Kooplieden & Barbaren bevat 4 varianten op De Kolonisten van Catan én 5 extra uitdagende scenario’s, die in verschillende mate met elkaar en met De Zeevaarders en Steden en Ridders gecombineerd zouden kunnen worden. Het biedt o.a.:

 • Nieuwe Scenario’s: De uitbreiding bevat verschillende scenario’s die elk unieke regels en doelstellingen introduceren. Deze kunnen afzonderlijk worden gespeeld of gecombineerd voor een voortdurende campagne.
 • Kooplieden: Een nieuw koopmanselement maakt het mogelijk om voordeliger te handelen met bepaalde grondstoffen, waardoor nieuwe strategieën en handelsmogelijkheden ontstaan.
 • Barbaren: Barbaren kunnen aanvallen op het eiland lanceren, en spelers moeten samenwerken of individueel optreden om deze dreiging af te weren.
 • Wegen en Transport: Nieuwe transportroutes en voertuigen zoals wagens kunnen worden gebruikt om grondstoffen over het eiland te vervoeren.
 • Visserij: Er wordt een vissersbootmechanisme geïntroduceerd, waarmee spelers kunnen vissen om extra middelen te verkrijgen.
 • Flexibiliteit: De uitbreiding biedt een hoge mate van flexibiliteit, zodat spelers de scenario’s en regels kunnen aanpassen aan hun eigen speelstijl en voorkeuren.

“Kooplieden en Barbaren” is een rijke en diverse uitbreiding die de basis van Catan uitbouwt met nieuwe regels, mechanismen en thema’s. Het biedt een verfrissende variatie en diepgang, waardoor het een uitstekende keuze is voor spelers die op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen en manieren om hun favoriete spel te ervaren. Het basisspel van Catan is vereist om deze uitbreiding te spelen.

8. Piraten & Ontdekkers

“Catan: Piraten en Ontdekkers” is een uitbreiding voor het bordspel “Catan” die een nieuwe dimensie van avontuur en ontdekking toevoegt. Het is een uitgebreide uitbreiding die zowel voor ervaren Catan-spelers als voor nieuwkomers interessant kan zijn.

Hier zijn enkele van de belangrijkste kenmerken van “Catan: Piraten en Ontdekkers”:

 • Nieuwe Scenario’s en Missies: De uitbreiding bevat verschillende nieuwe scenario’s die kunnen worden gecombineerd tot een reeks missies. Elke missie brengt nieuwe regels en doelstellingen met zich mee.
 • Piraten: Piraten spelen een prominente rol, en spelers kunnen ze gebruiken om elkaar aan te vallen of te verdedigen tegen piratenaanvallen.
 • Ontdekkingsreizen: Spelers kunnen nieuwe gebieden verkennen, waarbij onbekende tegels worden omgedraaid om te zien wat er ligt. Dit geeft een gevoel van avontuur en onzekerheid.
 • Nieuwe Speelstukken: Er zijn nieuwe speelstukken zoals schepen, nederzettingen, ontdekkers en piratenschepen die nieuwe strategieën en gameplay-mogelijkheden introduceren.
 • Handel en Overwinning: Net als in het basisspel draait het spel om het verzamelen en verhandelen van grondstoffen, en het bouwen van structuren, maar er zijn ook nieuwe manieren om overwinningspunten te verdienen.

“Catan: Piraten en Ontdekkers” brengt een rijke, avontuurlijke uitbreiding op het klassieke Catan-spel, met veel nieuwe spelelementen die een verfrissende draai aan het spel geven. De toevoeging van piraten, ontdekkingsreizen, en nieuwe manieren om te spelen maakt deze uitbreiding aantrekkelijk voor diegenen die hun Catan-ervaring willen verdiepen of diversifiëren. Het basisspel van Catan is vereist om deze uitbreiding te spelen.

 

9. Atoll Playmat

Uitsluitend speelbaar in combinatie met Catan en Catan: Steden & Ridders Speel Catan met deze uitbreiding Steden & Ridders nu op een andere manier met deze stevige, rubberen speelmat! Catan is in ’n prachtig atol veranderd. Daardoor zijn er meer velden, maar minder driesprongen.

10. Aanpassingsset

Combineer deze houten en kunststof editie van het bordspel Kolonisten van Catan. Met deze aanpassingsset kunnen eigenaars van de “oude” houten editie deze nieuwe kunststof uitbreidingen ook spelen zonder ’n nieuw basisspel te hoeven aanschaffen. 

11. Kooplieden & Barbaren uitbreiding

De langverwachtte nieuwste uitbreiding van ’t meest gespeelde spel van Nederland! Kolonisten van Catan: de Kooplieden en Barbaren:

 • Verschillende Scenario’s: De uitbreiding bevat vijf verschillende scenario’s, elk met unieke regels en uitdagingen. Ze kunnen afzonderlijk worden gespeeld of gecombineerd tot een voortdurende campagne.
 • Kooplieden: Een nieuw element van handel en koopmanschap biedt nieuwe strategieën en kansen voor de spelers om te onderhandelen en te ruilen.
 • Barbaren: De barbaren bedreigen het eiland en de spelers moeten samenwerken of individueel optreden om deze invallen af ​​te weren, wat een nieuwe laag van interactie en strategie toevoegt.
 • Nieuwe Transportmiddelen: Met de introductie van wagens kunnen spelers grondstoffen vervoeren, wat het bouwen en handelen verder beïnvloedt.
 • Visserij: Een extra vissersbootmechanisme biedt spelers nieuwe mogelijkheden om grondstoffen te verkrijgen door te vissen.
 • Flexibel en aanpasbaar: De verschillende modules kunnen afzonderlijk of in combinatie worden gebruikt, waardoor spelers de speelervaring kunnen aanpassen aan hun voorkeuren.

“Catan: Kooplieden & Barbaren” brengt complexiteit en veelzijdigheid naar het klassieke spel, met nieuwe regels, speelstukken en strategieën die het basisspel uitbreiden. Het biedt zowel ervaren Catan-spelers als nieuwkomers de mogelijkheid om het eiland Catan op nieuwe en spannende manieren te verkennen en te beheersen. Het basisspel van Catan is vereist om deze uitbreiding te spelen.

 

12. Catan mini editie

Heb je geen plaats meer in de koffer? De caravan helemaal vol? Wat spelen wij op vakantie? Dat is nu zeker geen probleem meer! Het populairste spel van het laatste decennium verschijnt nu ook in ’n stoere mini-editie. 

De Catan mini-editie, ook wel bekend als “Traveler” of pocketversie, is een compactere en vereenvoudigde versie van het klassieke bordspel “Catan.” Deze editie is specifiek ontworpen om onderweg of in beperkte ruimtes te spelen, en is ideaal voor reizigers en fans van het spel die altijd en overal van Catan willen genieten.

Hier is een samenvatting van de Catan mini-editie:

 • Compact Ontwerp: Alle onderdelen van het spel zijn verkleind en geoptimaliseerd om in een kleinere doos te passen, zodat het gemakkelijk mee te nemen is.
 • Vereenvoudigde Gameplay: Hoewel het spel trouw blijft aan de kernmechanismen van het originele Catan, zijn sommige regels en componenten vereenvoudigd om de speeltijd te verkorten en het instapniveau te verlagen.
 • Makkelijk Op te Zetten: De mini-editie is zo ontworpen dat het snel en eenvoudig op te zetten is, wat het ideaal maakt om te spelen in bijvoorbeeld treinen, vliegtuigen, of hotels.
 • Compleet Spel: Ondanks de kleinere omvang bevat deze editie alles wat nodig is om een ​​volledige game Catan te spelen, met inbegrip van tegels, kaarten, dobbelstenen en speelfiguren.

De Catan mini-editie biedt de essentie van de Catan-ervaring in een draagbaar formaat. Hoewel het misschien niet alle complexiteit en diepgang van het volledige spel biedt, behoudt het de kern van wat Catan zo aantrekkelijk maakt en biedt het een uitstekende optie voor diegenen die het spel onderweg willen spelen.

13. Catan woestijn


Speel Catan nu op ’n andere manier met deze stevige, rubberen speelmat! Uitsluitend speelbaar in combinatie met dit basisspel Catan. Catan is bevangen door droogte. Steek de vele woestijnen over om deze vruchtbare oases te bereiken!

14. Catan uitbreidingspakket

Vier verschillende uitbreidingen voor Catan: Kooplieden en Barbaren, de Steden en Ridders, Piraten en ook de Ontdekkers en Zeevaarders. Dit speelt men met tot wel 4 spelers.

15. Catan Kosmonauten

Ontdek het heelal! Eindelijk is de sprong naar de sterren gelukt! In het midden van het 3e millennium reis je met je ruimteschepen naar hele verre planetenstelsels. Vreemde volken heten je vriendelijk welkom en worden gerespecteerde handelspartners.

16. Troje & de Grote Muur

Verdedig jouw gedeelte van de Chinese Muur tegen binnenvallende Mongoolse horden. Schenk tegelijkertijd aandacht aan deze kolonisatie van je gebied om de grondstoffen te bemachtigen die je nodig hebt voor het bouwen aan de Grote Muur en je invloed te vergroten.

17. Catan kaartspel

Ook in Catan heeft de handelskoorts toegeslagen! Niets wordt meer zo maar weggegeven. Over alles wordt gecommuniceerd en iedere dienst kost grondstoffen. Rijkdom bepaalt de status van deze kolonisten. Hun trouwe volgelingen worden zelfs keer op keer de arena ingestuurd met als enige doel het winnen van de lucratieve grondstoffen.

18. Het grote kanaal

De kolonisten op Catan leiden eigenlijk maar een saai leven. Een incidentele aanval van zeerovers of barbaren, een uitstapje naar Oceanië en de Nieuwe Wereld of een historische simulatie van dit gevecht om Troje of de veldtocht van Alexander de Grote is alles wat ze meemaken. Maar dat wordt anders. Nieuwe scenario’s schudden het gezapige eilandje wakker.

19. Catan piraten & ontdekkers uitbreiding

Aanvullend speelmateriaal om de scenario”s uit de uitbreiding Piraten & Ontdekkers nu ook met 5 of 6 spelers te spelen. Om deze uitbreiding dan te kunnen spelen hebben spelers het basisspel en de uitbreiding Piraten & Ontdekkers nodig. Top 100 bordspellen vinden? Bekijk dit artikel.

20. Schatten, draken & ontdekkingsreizigers

Dit is een uitbreiding met extra scenario’s voor Catan Zeevaarders en Steden & Ridders. Uitbreiding op het populaire handelsspel “Catan” met 6 verschillende scenario’s. Deze zijn vooral bedoeld voor de Catan-fans die ervaring hebben met de uitbreidingen “Zeevaarders” en “Steden & Ridders”, en graag uitdagende scenario’s spelen.

21. Kooplieden & Barbaren voor 5 en 6 spelers

Extra speelmateriaal en spelregels om Kooplieden & Barbaren, de derde grote uitbreiding op De Kolonisten van Catan, met wel 5 en 6 spelers te spelen.

Deze uitbreiding is alleen te gebruiken bij de herziene versie: De Kolonisten van Catan (EAN 8717249196235).

Catan tactieken

Het spelen van “Kolonisten van Catan” kan zeer strategisch zijn, en verschillende benaderingen kunnen in verschillende situaties succesvol zijn. Hier zijn enkele algemene tactieken die je in het spel kunt toepassen:

 1. Startpositie: Het kiezen van de juiste startlocaties voor je nederzettingen is cruciaal. Zoek naar locaties die toegang bieden tot een verscheidenheid aan grondstoffen en waarvan de getallen op de tegels een hoge kans hebben om gerold te worden.

  Tegels produceren grondstoffen op basis van de gedobbelde nummers. Om een goede productie te hebben, heb je dus nummers nodig met hoge dobbelkans. 

  Bronnen met een lage dobbelkans zullen moeilijker te verkrijgen zijn. En daarom waardevoller om te verhandelen, maar ook moeilijker om in je bezit te houden. Een goede plaatsing zou een nederzetting zijn van 8-9-5 of 6-9-5. Dit zijn worpen met een hoge waarschijnlijkheid. Goed voor bijvoorbeeld een tactische handelspositie! Je herkent de nummers met hoge dobbelkans ook aan de stipjes (pips) onder de nummers.

 2. Diversificatie van Grondstoffen: Probeer toegang te krijgen tot zoveel mogelijk verschillende grondstoffen. Als je te afhankelijk bent van één grondstof en dat nummer niet wordt gerold, kan je strategie snel vastlopen.

 3. Handelsstrategie: Wees slim met handelen. Help andere spelers niet te veel, tenzij je er zelf duidelijk van profiteert, en wees voorzichtig met het handelen met de leider.

 4. Weg- en Nederzettingenplanning: Plan vooruit waar je je wegen en nederzettingen wilt bouwen. Het blokkeren van de uitbreiding van een rivaal kan soms even belangrijk zijn als je eigen groei.

 5. Gebruik van de Havens: Havens kunnen een krachtig hulpmiddel zijn, vooral als je veel van één type grondstof hebt. Een 2:1-handelshaven voor een grondstof die je in overvloed hebt (of verwacht op basis van de dobbelkans), kan een groot verschil maken.

 6. Ontwikkelingskaarten en Grootste Riddermacht: De grootste riddermacht kan een sleutel tot de overwinning zijn, en ontwikkelingskaarten kunnen andere nuttige voordelen bieden. Overweeg deze strategie als het je aan bouwopties ontbreekt.

 7. Wees Flexibel: Aangezien de dobbelstenen een grote rol spelen, moet je flexibel zijn en je strategie kunnen aanpassen aan de omstandigheden van het spel.

 8. Robber Strategie: Het effectief gebruiken van de rover, zowel om anderen te hinderen als om jezelf te beschermen, kan essentieel zijn. Richt de rover op de leiders of op specifieke grondstoffen waar je rivalen toegang toe hebben en jij niet.

 9. Psychologische Strategie: Communiceer met andere spelers, vorm tijdelijke allianties, en probeer de perceptie van wie er aan het winnen is te beïnvloeden. Soms kan het helpen om ‘onder de radar’ te blijven.

 10. Balans tussen Nederzettingen en Steden: Hoewel steden je meer grondstoffen opleveren, vergroten nederzettingen je bereik op het bord. Het vinden van de juiste balans en timing tussen deze twee is belangrijk.

“Kolonisten van Catan” is een dynamisch spel waarin strategieën moeten worden aangepast aan het specifieke spelbord en de acties van andere spelers. Door deze strategieën in gedachten te houden en ze aan te passen aan de unieke omstandigheden van elk spel, kun je je kansen op succes vergroten.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ad blocker gedetecteerd

We maken gebruik van affiliate links naar Bol.com. Deze links worden niet getoond bij het gebruik van een Adblocker. Zet de Adblocker s.v.p. uit om de buttons naar Bol zichtbaar te maken en browsen op onze website voort te zetten. 

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
bordspellenwereld
Logo