De nieuwste en leukste bord- en kaartspellen van 2023

Bord- en kaartspellen zijn al eeuwenlang een onlosmakelijk onderdeel van onze cultuur en entertainment. De spelwereld is steeds inclusiever en diverser geworden. Er zijn spellen voor alle leeftijden, interesses, en vaardigheidsniveaus. Of je nu een geschiedenisliefhebber, sciencefictionfan, of een liefhebber van klassieke kaartspellen bent, er is altijd iets nieuws te vinden dat bij je past.

We laten je daarom graag weten wat de nieuwste spellen zijn van dit jaar! Het kan zijn dat een genoemd spel nog gelanceerd moet worden. We delen dan met jou de verwachte verkoopdatum.

Wil je ook oudere spellen zien? kijk dan op deze pagina’s van onze site:

1. Pick a Pen

De Pick-a-Pen-serie, afkomstig van de gerenommeerde spelontwerper Reiner Knizia, vertegenwoordigt een nieuwe golf van inventieve “roll & write”-spellen waarbij je daadwerkelijk met potloden rolt! Er worden drie boeiende varianten gelanceerd: Tuinen, Crypten en Riffen. Met slechts 5 potloden en een scorevel heb je alles bij de hand voor uren speelplezier

Pick-a-Pen crypten

2. Brood & Bier

In ‘Brood & Bier’, een tactisch spel voor twee spelers, neem je de rol aan van de vertegenwoordiger van jouw dorp, en strijd je tegen een tegenstander uit een buurdorp. Beide dorpen, ooit gesticht op de vruchtbare gronden van een voormalig klooster, hebben de eerbiedwaardige tradities van bierbrouwen en broodbakken voortgezet. Hoewel ze de akkers als vriendelijke buren delen, betekent dit niet dat er geen rivaliteit is. Elk jaar wordt een gemoedelijke competitie gehouden om te bepalen welk dorp het meeste brood en bier kan produceren.

Tijdens een spelletje ‘Brood & Bier’, speel je beurtelings een kaart die je op drie unieke manieren kunt gebruiken: grondstoffen oogsten, je dorp verbeteren of brood en bier verkopen. In een productief jaar geven de spelers hun handkaarten aan elkaar door, waarbij je telkens met zorg een kaart kiest om te spelen. De onderlinge wedijver wordt zo op een speelse en strategische manier tot leven gebracht.

brood bier spel

3. Halli Galli Twist

In dit spel draaien de deelnemers om de beurt één kaart om. Zodra de openliggende kaarten exact 5 identieke symbolen in verschillende kleuren of precies 5 willekeurige symbolen in dezelfde kleur onthullen, hebben de spelers het recht om op de bel te slaan. Degene die als eerste slaat, verzamelt alle open kaarten. De speler die aan het einde van het spel de meeste kaarten in bezit heeft, wordt uitgeroepen tot winnaar.

‘Halli Galli Twist’ biedt een boeiende en uitdagende variant van het bekende ‘Halli Galli’ basisspel.

4. Evergreen

In ‘Evergeen’, een strategisch en tactisch spel, ben je verantwoordelijk voor het creëren van je eigen ecosysteem op een gloednieuwe planeet. Elke speler heeft een persoonlijk tableau, waar ze kleine en grote bomen, struiken en meren kunnen plaatsen, een keuze die wordt geleid door de kaarten uit een beschikbaar aanbod. De kaart die je kiest bepaalt waar je acties op je planeet kunt uitvoeren, en je mag ook een bonusactie uitvoeren die op de kaart is aangegeven. Deze bonusacties worden naarmate het spel vordert steeds krachtiger.

Punten worden voornamelijk toegekend voor bomen die zonlicht opvangen en de omvang van je bossen, inclusief de struiken. Afhankelijk van de positie van de zon kunnen bomen andere bomen in de schaduw plaatsen, waardoor deze geen punten opleveren tijdens een telling. Aangezien de zon na elke ronde van positie verandert, wijzigt deze situatie voortdurend, wat een dynamische en steeds veranderende speelervaring oplevert.

evergreen spel

5. Azul Mini

Het gewone Azul spel is een gigantisch succes geworden. Ze brachten in 2023 ook de mini variant van het topspel uit.

In het slimme en tactische bordspel ‘Azul’ sta je in dienst van de Portugese koning Manuel I, met de taak om de muren van zijn koninklijke paleis te versieren met levendige tegels. Geïnspireerd door zijn bezoek aan het Alhambra in Zuid-Spanje, waar hij werd betoverd door de prachtige Azulejos (traditionele witte en blauwe keramische tegels), heeft hij jou persoonlijk opgedragen zijn paleis te verfraaien met soortgelijke decoraties. Door patronen te vormen en sets te voltooien met de tegels, kun je extra punten scoren. Maar wees voorzichtig, want als je materialen verspilt, worden er punten afgetrokken. De speler met de hoogste score wint het spel!

Eigenschappen:

  • ‘Azul’, het doordachte bordspel, nu beschikbaar in een handig mini-formaat, perfect om overal mee naartoe te nemen.
  • Neem de rol op je van een kunstzinnige decorateur en versier de koninklijke muren met kleurrijke tegels in dit aantrekkelijke spel.
  • Verdien extra punten door het creëren van specifieke patronen en het voltooien van sets, maar pas op: het verspillen van materialen resulteert in strafpunten. Laat jouw creativiteit en strategie de overhand nemen
azul mini

6. Wolven

Wolven is een intrigerend strategisch spel waarin je de leiding neemt over je eigen roedel wolven. De spelers navigeren door het terrein met behulp van dubbelzijdige terreintegels, waarbij je er elke beurt een aantal omdraait, afhankelijk van de gekozen actie. Als het veld binnen het bereik van je wolven ligt, mag je een actie op dat terrein uitvoeren. Dit kan variëren van het verplaatsen van je wolven en het bouwen van schuilplaatsen, die je roedel verbeteren, tot het upgraden van je schuilplaatsen naar holen. Echter, sommige acties kunnen alleen door je alfawolven worden uitgevoerd, en daar zijn er maar een beperkt aantal van.

Punten worden voornamelijk gescoord door bepaalde gebieden te domineren wanneer de maan een specifieke positie inneemt. Dit vereist dat je de meeste speelstukken in een bepaald gebied hebt. Aangezien er per veld slechts twee speelstukken mogen staan, leidt dit tot felle concurrentie tussen de roedels van de verschillende spelers, waardoor het spel een opwindende dynamiek krijgt.

wolven spel

7. Heat

Dit is bij uitstek een leuke game voor jongens die van auto’s houden. 

In het spel ‘Heat’ stappen spelers in de wereld van spannende autoraces, waarbij ze hun raceauto een bepaald aantal ronden over het circuit sturen. Met elke nieuwe ronde komt de kans om van versnelling te veranderen. Deze versnelling beïnvloedt het aantal kaarten dat een speler mag spelen in die ronde, en de totale waarde van die kaarten bepaalt de snelheid van de auto en hoe ver deze voortbeweegt op het circuit. Terwijl iedereen vecht voor de pole position, ben je geneigd om kaarten met hoge waarden te spelen, aangezien je passie voor snelheid je drijft.

Maar zo eenvoudig als het klinkt is het niet! Ga je te snel in de bochten en overschrijd je de snelheidslimiet, dan raakt je auto oververhit, met het gevaar dat je uit de bocht vliegt. De kunst van het winnen ligt in het beheersen van je snelheid en het zorgvuldig onderhouden van je motor. Alleen dan kun je je een weg naar de overwinning banen en een felbegeerde plaats op het podium veroveren. ‘Heat’ is een spel voor de ware racefan, waar strategie en behendigheid hand in hand gaan.

heat bordspel

8. The Great Split

In The Great Split stort je je in een slim spel van onderhandeling en strategie, waarin je probeert je tegenstanders te overtreffen door verschillende rijkdommen zoals goud, edelstenen, en schilderijen met elkaar te ruilen. Jouw doel is om aan het einde van het spel de meest waardevolle verzameling te hebben. Tijdens elke ronde splits je je kaarten in twee groepen en wissel je portemonnees uit met de spelers naast je, waarbij je probeert de meest kostbare rijkdommen te behouden en terug te krijgen.

Het unieke aan elk type rijkdom is dat ze verschillende punten opleveren. Het is aan jou om te laten zien dat je een sluwe handelaar bent door het beste aanbod samen te stellen, en te anticiperen op de keuzes van de speler aan je linkerzijde. Het tellen van de verzamelingen gebeurt zowel gedurende als aan het einde van het spel, waarna duidelijk wordt wie de meest begeerde collectie heeft bemachtigd!

Het spel is met maximaal 7 spelers speelbaar en er is een hoge mate van interactie tussen de deelnemers. Je moet constant alert zijn op de bewegingen van je medespelers om ervoor te zorgen dat je zelf in het bezit blijft van de beste objecten. In dit spannende en onderhoudende spel staan inzicht, onderhandeling, en strategie centraal.

the great split spel

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ad blocker gedetecteerd

We maken gebruik van affiliate links naar Bol.com. Deze links worden niet getoond bij het gebruik van een Adblocker. Zet de Adblocker s.v.p. uit om de buttons naar Bol zichtbaar te maken en browsen op onze website voort te zetten. 

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
bordspellenwereld
Logo